בגידה היא אחת החוויות הקשות שיכול לחוות אדם, לא כל שכן בגידה במערכת זוגית. העילות לגירושין בין בני זוג הן רבות ומגוונות, וכלל לא בטוח שבגידה היא בין המרכזיות שבהן, אך ברמה האישית בגידה היא בהחלט עילה קלאסית לפירוק קשר זוגי. ומה לגבי המישור המשפטי וההלכתי? האם בגידה מהווה עילה לגירושין על פי ההלכה היהודית? האם לבגידה ישנה השפעה על האופן בו יתנהל ההליך המשפטי? התשובות לשאלות אלו ועוד, בשורות הבאות.

האם בגידה היא עילה לגירושין?

לכאורה, אפשר לשאול את השאלה מדוע בכלל נדרשת עילה לגירושין? מדוע הרצון להתגרש הוא אינו עילה מספקת? ובכן, נושא הגירושין בישראל מתנהל על פי ההלכה היהודית במסגרת בית הדין הרבני. גירושין על פי ההלכה היהודית יכולים להתרחש אך ורק על ידי מתן גט מהבעל לאישה. בהתאם לכך, העילה לגירושין חייבת לעלות בקנה אחד עם הלכות הגט כפי שהן מפורטות בהלכה היהודית.

לעניין הבגידה, אומרת ההלכה את הדבר הבא: במקרה בו הבגידה מבוצעת על ידי האישה כנגד הגבר, הרי שלא משנה אם מדובר במעידה חד פעמית או בבגידה מתמשכת, בגידה זו מקיימת עילה לגירושין, אך במקרה בו הבגידה היא של הגבר כנגד האישה, עילה לגירושין מתקיימת אך ורק כאשר מדובר בבגידה מתמשכת לאורך זמן, אז הופך הגבר לבעל מורד. בין שאנו חושבים שזה צודק ובין שלא, זוהי ההלכה היהודית, ולאורה פוסק גם בית הדין הרבני. כמו כן, חשוב לציין כי לבית המשפט לענייני משפחה אין כל סמכות להתערב בנושאי גט, ורק בית הדין הרבני מוסמך לאשר או לשלול מתן גט.

יחד עם זאת, אי אפשר להתעלם מהעובדה שבגידה היא קו שבר ראשון במעלה בברית הקדושה אליה נכנסים גבר ואישה בברית הנישואים. ככלל, עוד לפני שיורדים לפרטים המגדריים, רואים דיני המשפחה בבגידה כפעולה קשה וחמורה במיוחד בכל הקשור לקיום ושמירה על קשר זוגי, ולתפיסה זו ישנן גם השלכות במוכנות של בית הדין הרבני להגדיר את הבגידה כעילה לגירושין, גם כאשר מדובר בבגידה של גבר.

מה נדרש בכדי להוכיח בגידה?

טענת אחד הצדדים על בגידת הצד השני בו אינה מספיקה בכדי להגדיר את הבגידה כעילה לגירושין. על הצד הטוען, להוכיח בפני בית הדין כי אכן מדובר בבגידה, ולשם כך עליו להציג ראיות. ראיות לעניין זה יכולות להיות תכתובות בין הצד הבוגד והאדם איתו הוא בוגד, צילומי תמונות המציגים את הצד הבוגד עם אותו אדם בסיטואציות המעידות על קיומה מערכת יחסים אינטימית/ רומנטית וכדומה.

במרבית המקרים אדם בוגד יעשה הכל על מנת להסתיר את עצם הבגידה, ועל כן קיים קושי מובנה בהשגת הראיות הנדרשות. יחד עם זאת, בית הדין אינו יכול לפסוק על סמך טענות בלבד, והצד הטוען חייב להביא את הראיות הדרושות על מנת שטענותיו תתקבלנה. סיוע של חוקר פרטי היא בדרך כלל הטכניקה בה נוקטים מרבית האנשים החושדים בבגידת בן/ בת זוגם, ועם החוקר הפרטי הנכון ניתן בהחלט להשיג את כל הראיות הנדרשות להוכחת הבגידה.

השפעת בגידה על אישה נשואה

אם ניקח את הנושא האישי הכאוב של בגידה ונעביר אותו למישור המתמטי, הרי שהכדאיות לבגוד היא הרבה יותר נמוכה עבור האישה בקשר זוגי, מאשר עבור הגבר. מעבר לפער הקיים בהגדרת הבגידה כעילה לגירושין על פי ההלכה היהודית, ההלכה גם קובעת כי אישה בוגדת לא תהיה זכאית למזונות אישה ולכתובתה (אין המדובר במזונות הילדים בהם מחויב הגבר בכל מקרה, אלא במזונות האישה על פי הכתובה).

בנוסף לכך, במעשה הבגידה לוקחת האישה על עצמה סיכון עצום נוסף, וזאת במקרה והיא תיכנס להריון מהגבר שאיתו היא מנהלת רומן. במקרה כזה, הילד שייוולד מהריון זה יוגדר כממזר, וככזה יהפוך לפסול חיתון על פי דת משה וישראל, ולא יוכל להתחתן עם יהודי/ה כשר/ה, אלא רק עם ממזר/ה כמוהו.

בשני המקרים מדובר בסיכונים הקיימים רק עבור האישה בקשר זוגי. הגבר בבגידתו אינו מסתכן באובדן כתובתו שכן מלכתחילה אין לו כתובה, ואינו מסתכן בהולדת ממזר, שכן ילד שנולד לגבר במסגרת בגידה עם אישה שאינה אשתו, אינו מוגדר כממזר.

האם ישנן השלכות לבגידה על הליכי הגירושין?

אחד החסרונות הגדולים של הסכם שלום בית הוא שהוא לא ניתן לאכיפה באותה מידה בה ניתן לאכוף הסכם בין שני זרים. מאחר ומדובר בבני זוג, ומאחר ותפיסת הזוגיות היא סובייקטיבית לחלוטין עבור כל צד, יכול כל צד להסכם בכל רגע נתון, לטעון כי הצד השני הפר את ההסכם או שאינו פועל בהתאם להתחייבויותיו על פי ההסכם ולדרוש לפרק את הזוגיות בו ברגע, וזו תהיה זכותו לעשות כן.

יחד עם זאת, הערכאה השיפוטית שתדון בתיק הגירושין של בני הזוג בהמשך הדרך, עשויה לקבוע כי הצד שהחליט לצאת מן ההסכם לכאורה, עשה זאת בחוסר תום לב תוך ניצול המצב לטובתו. במקרה כזה, עשוי אותו צד לאבד מאמינותו בפני הערכאה המשפטית, מה שישפיע בסופו של דבר על תוצאות דיון הגירושין לטובת הצד השני.

ממה חשוב להיזהר בחתימה על הסכם שלום בית

מעבר לעניין הגט, לבגידה אין כל השפעה על הליכי הגירושין האחרים כדוגמת משמורת ילדים, מזונות וחלוקת רכוש. כשבא בית המשפט לדון בעניינים אלה, הוא בוחן שני נושאים בלבד: טובת הילד והכשירות ההורית של ההורים. יכול השופט לכעוס מאוד על הצד שבגד ולראות בכך מעשה פסול כפי שייראה בכך כל אדם מן השורה, אך אין בכעסו בכדי להשפיע על פסיקותיו בנושאי משמורת, מזונות או בכל נושא אחר שקשור להליך הגירושין. עניין הבגידה משליך אך ורק על העילה לגט על פי ההלכה היהודית ותו לא.

אחרי שאמרנו את זה, ישנם מקרים חריגים בהם יכולה הבגידה להוות סממן של היעדר כשירות הורית. כמובן שלא כל הורה שבוגד הוא אינו הורה כשיר, אבל בגידה יכולה להיות חוליה אחת בשרשרת שאם מצליחים להוכיח אותה, ניתן להראות כי ההורה אינו בעל כשירות הורית. כמו כן, במידה ובמסגרת הבגידה צבר הצד הבוגד חובות (למשל בתי מלון, נופשים, ארוחות במסעדות, מתנות וכן הלאה), חובות אלה לא ייחשבו לחובות משותפים בהם צריך לשאת גם הצד השני, אלא יוטלו על הצד הבוגד בלבד.

מהו המקום של עורך דין משפחה בתוך הליך גירושין בעילת בגידה?

לכאורה, עניין הוכחת הבגידה נדרש אך ורק לצורך אישור הגט ברבנות, אלא שלעורך דין משפחה יכול להיות ערך מכריע בתהליך הוכחת הבגידה, ובמיצוי ההשלכות שלה גם אל מול בית המשפט לענייני משפחה בהמשך ההליך. כך למשל, עבור מרבית האנשים נחשבת המשימה של מציאת חוקר פרטי למשימה לא פשוטה. לעומת זאת, עורכי דין משפחה עובדים באופן שוטף עם חוקרים פרטיים כאלה, ויכולים בקלות רבה להוציא אל הפועל חקירה שתוביל להוכחת הבגידה. עורך דין משפחה גם מכיר את כל הפרוצדורות ואת כל האופנים בהם ניתן “למנף” את הבגידה לטובת הצד הנבגד, גם אם לא בהשפעה ישירה על הפסיקה, הרי שביצירת דימוי בפני השופט, באופן שיכול להשפיע על החלטותיו.

על כן, כבר בשלב בו עולה אצלכם חשד ממשי לבגידה של בן או בת זוגכם, אתם רוצים לפנות תחילה לעורך דין משפחה, והוא כבר יזניק חקירה פרטית עם חוקר פרטי המתמחה בתחום זה.