במהלך חיינו כאנשים פרטיים אנו צוברים הון ורכוש, שאמור לשרת אותנו בהווה ובעתיד. כאשר אנו נכנסים למערכת זוגית, אנו חולקים למעשה את חיינו עם אדם נוסף, וממשיכים לצבור הון ורכוש בצורה משותפת. הסכם ממון הוא הסכם שאמור להסדיר את חלוקת הרכוש וההון, זה הפרטי וזה המשותף, במקרה של פירוק המסגרת הזוגית ופרידת בני הזוג.

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הוא הסכם הנערך בכתב בין בני זוג (כל מערכת זוגית, לרבות זוגות חד מיניים, בין שבמסגרת נישואין ובין שלאו), להסדרת ענייני ממון ורכוש עתידיים במקרה של פירוק המערכת הזוגית. יחד עם זאת, הסכם הממון יכול להתייחס גם לסוגיות בתוך המערכת הזוגית, למשל ענייני אחזקה ובעלות על נכסים.

הסכם הממון יכול לכלול בתוכו כל סוגיה בין בני זוג, שיש לה הקשר כספי או כלכלי, ובכלל זה ענייני מזונות ומשמורת ילדים, נכסים, שכר, רווח, בעלות על נכס, ירושות וכן הלאה. הסכם זה נועד למזער את חוסר הוודאות של הצדדים לגבי הרכוש הפרטי שאיתו נכנסו לקשר, ולגבי הרכוש המשותף שיצברו יחד בני הזוג, במקרה של פרידת הצדדים ופירוק הקשר הזוגי.

על אף שבני זוג רבים נרתעים מעריכת הסכם ממון בטענה שהסכם כזה מביע לכאורה חוסר אמון בין הצדדים עד כדי הצורך לחתום על הסכם כתוב, בפועל מציע הסכם ממון המון שקט נפשי לכל אחד מבני הזוג, שבסופו של דבר מודעים למציאות בה אנו חיים וערים לאפשרות שגם האהבה יכולה להסתיים בסופו של דבר בשבר ופרידה.

על מנת להעניק להסכם ממון תוקף משפטי יש לאשר אותו על ידי נוטריון או על ידי בית המשפט לענייני המשפחה, וזאת במידה וההסכם נחתם לפני הנישואין. במידה וההסכם נחתם לאחר הנישואין, תוקפו המשפטי יכול להינתן לו אך ורק באישור בית משפט לענייני משפחה.

מה כולל הסכם ממון?

בניגוד לדעה הרווחת, הסכם ממון אינו מתייחס אך ורק לסוגיות כלכליות ופיננסיות בין בני הזוג. אכן, המניע המרכזי לחתימה על הסכם ממון הוא מניע כלכלי, ובדרך כלל רובו אכן יעסוק בנושאים פיננסיים וענייני רכוש וממון. יחד עם זאת, בהסכם זה ניתן לכלול כל סוגיה שעלולה בבוא העת ליצור חילוקי דעות בין בני הזוג. בכלל זה, יכולים בני הזוג להסדיר נושאים כמו מזונות ומשמורת ילדים על הילדים המשותפים שייוולדו להם במקרה של גירושין, ואף על מזונות המתקבלים מבן זוג קודם.

יחד עם זאת, לא ניתן לקבוע כל סוגיה בכל תנאי במסגרת הסכם ממון, וכך למשל, בית משפט לא יאשר הסכמות שנתקבלו בכל הנוגע למשמורת ומזונות ילדים משותפים שטרם נולדו, או בנוגע לסנקציות כספיות שיוטלו על בן זוג שיסרב לתת או לקבל גט.

ככלל, לפני חתימה על הסכם ממון חשוב שכל אחד מהצדדים יחשוב על כל הנושאים שהיה רוצה לכלול בהסכם כזה, ויביא את כולם אל השולחן. עורך הדין שיערוך את ההסכם יוכל לגרוע נושאים שהחוק אינו מתיר לכלול בהסכם ממון, ויוכל להוסיף אלמנטים שאולי בני הזוג לא חשבו עליהם, אך הוא מניסיונו יכול לתרום להסכם.

מתי צריך לחתום על הסכם ממון?

אחת השאלות שמטרידות אנשים המעוניינים לחתום על הסכם ממון יותר מכל, היא השאלה סביב העיתוי הטוב ביותר לחתום עליו. ככל שהחתימה מבוצעת בשלב מוקדם יותר בקשר, כך יכולים הצדדים להיכנס לקשר עם יותר בטחון, ללא חשש שעצם הקשר הזוגי ביניהם, גם אם טרם הוסדר בנישואין, עלול להשפיע על רכוש וממון שכבר צברו בחייהם הפרטיים. כך למשל, אם בני הזוג כבר חיים יחד בבית משותף מזה שנה, ייתכן שאחד מבני הזוג יוכל לטעון כבר בשלב זה, טענות על שותפות סביב רכוש פרטי שהביא איתו בן הזוג השני. בהיבט זה, ניתן לחלק את הסכמי הממון לשלושה סוגי הסכמים:

הסכם ממון שנחתם לפני הנישואין

אחת השאלות שמטרידות אנשים המעוניינים לחתום על הסכם ממון יותר מכל, היא השאלה סביב העיתוי הטוב ביותר לחתום עליו. ככל שהחתימה מבוצעת בשלב מוקדם יותר בקשר, כך יכולים הצדדים להיכנס לקשר עם יותר בטחון, ללא חשש שעצם הקשר הזוגי ביניהם, גם אם טרם הוסדר בנישואין, עלול להשפיע על רכוש וממון שכבר צברו בחייהם הפרטיים. כך למשל, אם בני הזוג כבר חיים יחד בבית משותף מזה שנה, ייתכן שאחד מבני הזוג יוכל לטעון כבר בשלב זה, טענות על שותפות סביב רכוש פרטי שהביא איתו בן הזוג השני. בהיבט זה, ניתן לחלק את הסכמי הממון לשלושה סוגי הסכמים:

הסכם ממון שנחתם לפני הנישואין

מקרה זה נכון גם למסגרות זוגיות מוכרות כדוגמת ידועים בציבור. הסכמים אלה נחתמים בשלב מוקדם של הקשר, עוד לפני שנחתמה ברית הנישואין בין בני הזוג, ועוסקים בעיקר בנושאים של חלוקת רכוש וזכויות בנכסים במקרה של פירוק הקשר הזוגי.

הסכם ממון שנחתם לאחר הנישואין

גם במקרה זה, ההסכמים עוסקים בעניינים של רכוש וזכויות בנכסים, חלוקת רכוש משותף, הון משותף ונכסים שנרכשו במאמץ משותף, ובמקרה של ילדים שכבר נולדו, יכולים הסכמים אלה לכלול גם עניינים שקשורים למזונות ומשמורת הילדים במקרה של פירוק הקשר הזוגי בעתיד.

הסכם גירושין או פירוד

הסכם גירושין גם הוא מעין הסכם ממון, רק שהוא אינו צופה פני עתיד, אלא נחתם בזמן פירוק הקשר הזוגי. בהיעדר הסכם ממון קודם, אלו הם ההסכמים שהכי קשה להסדיר בהם את נושא חלוקת הרכוש וההון. למעשה, הסכם ממון נועד לכך שהסכם הגירושין יהיה ברור מאליו מראש, ושכל צד ידע מה הוא מקבל במקרה של גירושין.

ככלל, אכיפת הסכמי ממון נתונה לפרשנות בתי המשפט ולהתפתחות הפסיקה בתחום זה, שכן מדובר בהסכמים הצופים פני עתיד כשהמציאות אינה ידועה. הסכם גירושין לעומת זאת, נחתם בזמן אמת על פי המציאות הקיימת ולכן קל יותר לאכיפה, ואין בו מקום רב לפרשנות.

רכוש פרטי מול רכוש משותף?

הכלל אומר, שכאשר בני זוג נשואים מתגרשים הם צריכים לחלוק ביניהם אך ורק רכוש משותף, אותו צברו יחד במהלך חייהם המשותפים. יחד עם זאת, חשוב להכיר את הלכת השיתוף, המתייחסת לנכסים פרטיים איתם נכנס בן הזוג אל הקשר הזוגי, והפכו עם הזמן לנכסים משותפים. כך למשל, אם בן זוג אחד הוא בעל דירה שהייתה בבעלותו עוד לפני הקמת הקשר הזוגי, אבל לאורך הקשר הזוגי תרם בן הזוג השני בטיפול בנכס, בשיפוצו, באחזקתו, ואפילו בדאגה להשכרתו במקרה שמדובר בנכס להשכרה, הרי שיש לו מקום לבוא ולטעון כי הנכס הפך למשותף במסגרת הקשר הזוגי.

הלכת השיתוף יכולה לחול גם כאשר ישנה כוונת שיתוף סביב הנכס, או כאשר בני הזוג חיו בו את מרבית חייהם המשותפים. נושאים אלה מן הסתם חייבים לקבל התייחסות ברורה בהסכם הממון, ולכן גם חשוב לערוך את ההסכם כמה שיותר מוקדם בתוך הקשר הזוגי.

מהו הסכם חיים משותפים בין ידועים בציבור?

בשנים האחרונות, ואפשר לומר גם בעשורים האחרונים, חלה עלייה דרמטית במספר בני הזוג המעדיפים לקיים קשר זוגי ללא נישואין. בני זוג אלה חיים למעשה על פי מודל הנקרא “ידועים בציבור”, קרי בני זוג הידועים בציבור כבני זוג, אך אינם נשואים כדת וכדין או במסגרת אזרחית. גם בני זוג ידועים בציבור יכולים לחתום על הסכם ממון , הקרוי בדרך כלל הסכם חיים משותפים, וגם הוא נועד להסדרת הנושא של חלוקת רכוש, נכסים וממון במקרה של פירוק הקשר הזוגי.

בניגוד לבני זוג נשואים, אצל בני זוג ידועים בציבור אין נקודה ברורה בה הפך הקשר לזוגי, כדוגמת טקס נישואין. בהתאם לכך, במקרה כזה מומלץ לערוך את ההסכם כמה שיותר מוקדם, כך שלא ייוותר מקום רב לפרשנות. חשוב להדגיש בהקשר זה שפרשנות חוקית היא אינה דבר שלילי, אלא שהסכם ממון נועד להעניק תחושה של וודאות כמה שיותר גבוהה לכל אחד מבני הזוג, וככל שמותירים יותר מקום לפרשנות כך נפגעת תחושת הוודאות, כך שבמקרה של הסכם ממון בהחלט יש מקום לעשות שיקולים שיצמצמו עד כמה שניתן את עניין הפרשנות, ויקבעו את הדברים בצורה וודאית, במיוחד במקרה של ידועים בציבור.

כמה עולה לחתום על הסכם ממון?

עריכת הסכם ממון הוא שירות משפטי שמעניקים עורכי דין בתחום דיני המשפחה. עלות השירות יכולה להשתנות ממקרה למקרה בהתאם למורכבות ההסכם, היקפים הנכסים והממון המעורבים בהסכם ורמת מורכבות ההסכמות שרוצים בני הזוג להגיע אליהן. עלות ההסכם יכולה להשתנות גם בהתאם לנושאים אדמיניסטרטיביים כמו עריכת ההסכם בשתי שפות, במקרה של בני זוג דובר שתי שפות שונות, וכן אישור ההסכם בבית משפט שגם הוא עולה כסף.

לעניין המחיר, חשוב לזכור שהסכם ממון חייב להיות סגור מכל כיוון אפשרי, ולכן חשוב מאוד שייערך וייחתם בפני עורך דין מקצועי, המתמחה בתחום של הסכמי ממון ובעל רקורד בתחום. עורך דין כזה עשוי לגבות מכם יותר מאשר עורכי דין שאין להם רקע בתחום, אך התמחות זו שווה כל שקל, ואתם בהחלט רוצים להשקיע את הסכום הנדרש לשם כך.