אם אתם נתקלים בשנים האחרונות יותר ויותר במונח “ידועים בציבור”, זה לא במקרה.יותר ויותר זוגות ישראליים בוחרים בקיום קשר זוגי מבלי להיכנס לברית הנישואין כפי שהיא מוגדרת בחוקי המדינה. זוגות אלה מוגדרים כזוג הידוע בציבור. מהם ידועים בציבור? האם זוג הידוע בציבור זקוק לאישור רשמי על היותו כזה? האם מגיעות להם זכויות כזוג נשוי? כל התשובות בשורות הבאות.

מהם ידועים בציבור?

בשנים האחרונות יותר ויותר זוגות ישראלים בוחרים, או נאלצים, לקיים את הקשר הזוגי ביניהם מבלי להינשא זה לזה. זוגות אלה מקיימים חיי זוגיות מלאים ומנהלים משק בית משותף כמו כל זוג נשוי, אך אינם נשואים בפועל.

על מנת לבסס את כל נושא הזכויות והחובות לאותם זוגות, נוצר הצורך להגדיר אותם תחילה, וההגדרה שניתנה להם היא “ידועים בציבור”, קרי זוגות שאינם נשואים אך ידועים בפני הציבור כזוגות לכל דבר ועניין. בניגוד לדעה הרווחת, הבחירה באופציה של ידועים בציבור היא לא תמיד בחירה חופשית ולעיתים יכולה לנבוע מאילוץ.

כך למשל, חסרי דת או מי שיהדותם מוטלת בספק, זוגות מעורבים מבחינה דתית, זוגות חד מיניים ופסולי חיתון. עבור זוגות אלה, מוסד הידועים בציבור הוא האופציה היחידה לקיים קשר זוגי ולזכות בהכרה בזוגיותם.

מתי מוכר זוג כזוג ידוע בציבור?

בישראל כיום לא קיים חוק המסדיר את זכויותיהם וחובותיהם של זוגות ידועים בפני הציבור. לאורך השנים הוכנסו תיקונים בחוקים שונים, על מנת להסדיר את מעמדם של ידועים בציבור בנושאים שונים כדוגמת זכויות פנסיוניות, מעמד אלמן/ אלמנה וכדומה, אך לא קיים חוק ייעודי המסדיר את הנושא בכללותו.

בחוק הביטוח הלאומי קיימת התייחסות לידועים בציבור על מנת לקבע את זכותו של אלמן/ה לידוע/ה בציבור לאחר מותו/ה. בהיעדר חוק מסודר, תלויים הידועים בציבור במדיניות של הגופים השונים במגזר הציבורי והפרטי ביחס למוסד הידועים בציבור.

בנושא הפנסיה קובעת כל קרן פנסיה את מדיניותה סביב ההכרה בזוגות ידועים בציבור כזוגות נשואים בכל הקשור למעמד בן הזוג בתוך הפנסיה. במצב זה, נאלצים זוגות ידועים בציבור לפנות פעמים רבות לערכאות משפטיות על מנת לתבוע את זכויותיהם, וברבות הימים הפכה הפסיקה המשפטית למעין מדריך להכרה בזוגות ידועים בציבור.

על פי הפסיקה הקיימת, ידועים בציבור הם בני זוג המקיימים קשר רומנטי, מתגוררים יחד ומנהלים משק בית משותף. לאורך השנים פסיקה זו חלחלה לתקנונים של מוסדות רבים בישראל, והפכה לסטנדרט בהכרה בזוגות ידועים בציבור.

ככלל, מוסדות אלה דורשים אישור של ערכאה משפטית ו/או של הביטוח הלאומי, על כך שבני הזוג הם ידועים בציבור, כשלעיתים גם אישורים מטעם ארגונים כמו “משפחה חדשה” או “הויה” גם הם מתקבלים כאישורים רשמיים. מה שחשוב להבין הוא, שזוגות שחיים כידועים בציבור אך אין להם כל אישור רשמי לכך מאף גורם שלטוני, עשויים להיתקל בקשיים עם פנייתם לתביעת זכויותיהם, ולרוב יצטרכו לנהל מאבק משפטי להוכחת מעמדם.

כיצד ניתן לקבל הכרה של ביטוח לאומי בזוג ידועים בציבור?

המוסד לביטוח לאומי מעניק לזוגות ידועים בציבור זכויות שוות לאלו שזכאי להן זוג נשוי, ובתנאי שהצהירו על זוגיותם.

על מנת לקבל הכרה של הביטוח הלאומי כזוג ידועים בציבור, יש למלא טופס ייעודי של הביטוח הלאומי, במסגרתו יהיה על בני הזוג לענות על שאלות הנוגעות לחייהם הזוגיים ולצרף את האישורים הנדרשים. כמו כן, על בני הזוג לצרף תצהיר של שני עדים, המעידים על מערכת היחסים של בני הזוג כזוג המנהל משק בית משותף. לאחר הגשת המסמכים, יבחן הביטוח הלאומי את הבקשה ויאשר או ידחה אותה. הכרת הביטוח הלאומי בזוגות ידועים בציבור היא חשובה מאוד בכל הקשור לתשלומי קצבת זקנה וכל קצבה אחרת בהם קיימת משמעות לחיי האזרח במסגרת של נישואין.

הכרה זו גם משליכה על אופן ההתייחסות של גורמים אחרים במשק לבני הזוג כידועים בציבור.

ידועים בציבור וזכויות ירושה ושאירים

על פי החוק במדינת ישראל, מוגדרים שאירים כאלמן/תו של הנפטר וילדיו הסמוכים על שולחנו עד גיל 21.

בהיעדר חקיקה המסדירה את מעמדם של זוג הידוע בציבור, נשאלת השאלה האם בן/ת זוג הידוע בציבור יכול להיחשב לאלמן/ה לאחר מות בן/ת זוגם. נושא זה הוכנס כתיקון לחוק הביטוח הלאומי, ועל פיו נחשבים בן/ת זוג הידוע בציבור לאלמן/ה לאחר מות בן/בת זוגם. יחד עם זאת, חקיקה זו נוגעת בעיקרה לנושא קצבת השאירים של הביטוח הלאומי. כאשר נבחנות זכויות פנסיוניות מקרן הפנסיה, עשוי האלמן/ה להידרש להמצאת אישורים רשמיים על היותו ידוע בציבור של הנפטר וכן להוכיח כי בני הזוג חיו יחד לפחות שנה אחת ועד יום הפטירה, לפני מותו של בן/בת הזוג.

ככלל, על מנת להבטיח את זכויותיהם, רצוי כי בני זוג ידועים בציבור יפנו לעורך דין מומחה ויערכו צוואה או צוואה הדדית, שתסדיר את נושא הורשת הזכויות והירושה בכלל.

ידועים בציבור ומזונות אישה

על פי החוק העברי במדינה ישראל, זכאית אישה נשואה למזונות מבעלה לאורך כל חיי הנישואים.

יחד עם זאת, מזונות אישה נקבעים על פי הכתובה עליה חותם הבעל בזמן החופה, ובהיעדר כתובה כזאת לא זכאית בת זוג ידועה בציבור למזונות אישה לאחר פרידה. יחד עם זאת, במקרים מסוימים, בהם האישה הידועה בציבור תלויה כלכלית בבן זוגה, תהיה היא זכאית לקבל “מזונות משקמים”, קרי מזונות לזמן קצוב, במטרה לאפשר לאישה להשתקם כלכלית ולבנות חיים חדשים לאחר הפרידה.

בני זוג הידועים בפני הציבור יכולים להסדיר את נושא מזונות האישה במקרה של פרידה.בהסכם ממון שנקרא הסכם חיים משותפים, מפורטות כל ההסכמות בין בני הזוג בנושא ממון ורכוש, לרבות מזונות אישה במקרה פרידה.

הסכם ממון בין בני זוג ידוע בציבור

בהיעדר הסכם ממון, ודברים אלה נכונים גם לזוג הידוע בציבור וגם לזוג נשוי, יחולק הרכוש בין בני זוג שנפרדו/ התגרשו על פי הילכת השיתוף – כל אחד מבני הזוג יוכל לטעון לזכויות ברכוש/ נכס של בן הזוג השני, או ברכוש משותף, אם יוכיח כי הייתה כוונת שיתוף באותו הרכוש/ נכס. ככלל, נטל ההוכחה של כוונת השיתוף הוא לא פשוט, והוא עוד יותר לא פשוט במקרה של ידועים בציבור.

בהתאם לכך, ועל מנת להסדיר את הדברים מראש ולהפחית את חוסר הוודאות במהלך החיים הזוגיים. חשוב ומומלץ לערוך הסכם ממון בין בני זוג ידועים בציבור, הסכם הנקרא בדרך כלל “הסכם חיים משותפים”, ובו נקבעים העקרונות לחלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג לאחר פירוק הקשר הזוגי, אם אכן יתרחש פירוק כזה. את הסכם הממון חשוב לערוך בליווי עורך דין מומחה.

במסגרת הסכם הממון ישנם נושאים סביבם לא ניתן לקבוע הסכמות (למשל, מזונות ומשמורת על ילדים שטרם נולדו). כמו כן, הסכם ממון הוא הסכם בעל משמעות רבה לכל אחד מבני הזוג ומטרתו העיקרית היא ליצור וודאות סביב נושאים עתידיים שאין וודאות לגביהם. אך ורק מעורבות של עורך דין מומחה תוכל להבטיח כי כל אחד מבני הזוג קיבל ייצוג נכון של האינטרסים שלו בהסכם, וכי ההסכם כולל את כל האינטרסים של כל אחד מבני הזוג.