הסכם זוגיות הוא שם נוסף שניתן להסכם ממון או הסכם חיים משותפים, כשהדגש הושם על נושא הזוגיות, קרי הקשר הזוגי. בעשורים האחרונים, עם השיפור הדרמטי במעמד האישה, נדרש עדכון גם בגישה המשפטית ביחס לאישה בעת פרידתה מבן זוגה.

בהתאם לכך, התפתחה פסיקה וחקיקה המסדירה את נושא חלוקת הרכוש המשותף בין בני זוג שנפרדו דרכיהם. הסכם זוגיות הוא הסכם שיכולים לחתום עליו בני הזוג בכדי לקבע מראש את הכללים לחלוקת הרכוש, או למנוע מלכתחילה חלוקה כזאת סביב נכסים מסוימים.

מהו הסכם זוגיות?

זהו הסכם הנחתם בין שני בני זוג, בין שהם נשואים, בין שהם ידועים בציבור ובין שהם חיים במודל זוגי אחר. הסכם הזוגיות דומה בתכליתו להסכם חיים משותפים ולהסכם ממון, אם כי משמו של ההסכם ניתן להבין כי הדגש בהסכם הוא הקשר הזוגי בין בני הזוג, וכל הקשור לרכוש, הון וממון שאיתם מגיע כל בן זוג אל הקשר, ושאותם ייצרו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים כזוג.

במסגרת הסכם הזוגיות, קובעים בני הזוג כיצד יחולקו מרכיבים פיננסיים בחייהם, הן לאורך הזוגיות והן במקרה של פירוק הקשר הזוגי, ובכלל זה: דירה ונכסי נדל”ן אחרים, חסכונות, זכויות בנייה, זכויות בעסק, עסקים, זכויות סוציאליות, זכויות פנסיוניות, נכסים מוחשיים ובלתי מוחשיים וכן הלאה.

במסגרת ההסכם יכולים בני הזוג להסכים על כך שכל הרכוש אותו ישיגו בני הזוג לאורך שנות זוגיותם, יהיה רכוש משותף בעוד רכוש שאיתו נכנס כל בן זוג אל הקשר מלכתחילה, יישאר בבעלות מלאה של אותו בן זוג בכל מקרה. ההסכם יכול להתייחס למצבים מסוימים כמו קבלת ירושה, מות אחד מבני הזוג, פרידה וכן הלאה, הכל במטרה ליצור וודאות סביב הממון של כל אחד מבני הזוג וסביב הממון המשותף שישיגו בני הזוג במהלך תקופת הזוגיות.

בהסכם הזוגיות ניתן לכלול גם מרכיבים שאינם קשורים לממון באופן ישיר, ובכלל זה חינוך הילדים, ענייני בריאות וכל עניין אחר שמעוניינים בני הזוג להגדיר ולקבע מראש, על מנת להסיר ספקות שעלולים לצוץ אצל כל אחד מבני הזוג לגביו.

למי מיועד הסכם זה?

הסכם זוגיות יכול להתאים לכל זוג המקיים קשר זוגי, בין במודל של נישואים דתיים ובין בכל מודל אחר כמו נישואים אזרחיים או ידועים בציבור.

ככלל, בישראל ישנה חקיקה מסודרת סביב כל הנושא של פירוק קשר זוגי רשמי בין זוג נשוי, מה שמותיר פחות מקום לפרשנות של בתי המשפט ומגביר את הוודאות של בני הזוג לגבי האופן בו יחולק הרכוש ביניהם במקרה של פרידה. יחד עם זאת, גם זוגות נשואים עשויים להיתקל בשלל סיטואציות בהן עלולה להיווצר מחלוקת סביב האופן בו יש להתייחס לנכס כלשהו, כנכס משותף או נכס פרטי של אחד מבני הזוג.

המצב הולך ומחמיר עבור זוגות שמקיימים קשר זוגי ללא נישואים, ובפרט ידועים בציבור. הזוגיות של זוגות ידועים בציבור אינה זוכה לחקיקה ייעודית בישראל, ולכן נותר מקום רב לפרשנות של בית המשפט. עבור זוגות אלה בהחלט קיים היגיון חזק לחתימה על הסכם זוגיות שיסדיר את העניינים ביניהם ויגביר את הוודאות אצל כל אחד מבני הזוג, אך כאמור הסכם זוגיות הוא הסכם חיובי ונכון עבור כל זוג, בעיקר אם אחד או שני בני הזוג נכנסים לקשר עם נכסים וממון, אך לא רק.

מהי חשיבותו של ההסכם?

כאשר אנו נכנסים לקשר זוגי חדש, האלמנט האנושי החזק ביותר שמשפיע עלינו הוא הרגש. אנחנו בדרך כלל נמצאים בשלב של התאהבות, נותנים אמון מלא בבן הזוג שלנו ורוצים להדגיש את אהבתנו אליו.

כל זה טוב ויפה וכך ראוי שיהיה, אך חשוב גם להישאר עם הרגליים על הקרקע, ולהבין שכל זוג שהתגרש אי פעם התחיל את הקשר שלו עם אותם רגשות בדיוק. החיים הם דינמיים ודברים יכולים להשתנות, ובמיוחד רגשות. שינויים אלה יכולים להוביל לעיתים לפירוק הקשר הזוגי, ואז לא ייוותר דבר מאותם רגשות יפים שהציפו אותנו בתחילת הקשר. הסכם זוגיות הוא בדיוק ההסכם שאמור לסייע לנו להתמודד עם מצב זה.

על אף אהבתנו החזקה לבן הזוג, אנחנו רוצים ליצור אצלנו וודאות גבוהה לגבי הרכוש הפרטי שלנו נכון להיום והרכוש הפרטי העתידי שלנו (ירושות למשל), וכן לגבי האופן בו יחולק רכוש משותף ובאילו תנאים יוגדר רכוש כרכוש משותף.

כשהדברים ברורים וודאיים, אנחנו פנויים יותר ליהנות מהרגשות שלנו ולטפח את הקשר הזוגי שלנו, ומוציאים את הפחד וחוסר האמון מהמשוואה. על אף שהסכם זוגיות נחשב לכאורה כסממן של חוסר אמון, בפועל הוא הכלי הטוב ביותר לבניית אמון בין בני זוג.

ביטול ושינוי הסכם זוגיות

הסכם זוגיות הוא הסכם לכל דברן, וכדי לתת לו תוקף משפטי, על בני הזוג להביא את ההסכם לאישור בית המשפט. רק לאחר קבלת אישור בית המשפט הופך ההסכם לבעל תוקף משפטי שיכול לשמש כראיה במאבק משפטי עתידי. כפי שלא ניתן לבטל או לשנות הסכם שכירות או הסכם עבודה בהסכמת צד אחד ולא הסכמת הצד השני, כך לא ניתן לבטל או לשנות גם הסכם זוגיות ללא הסכמת שני הצדדים.

אחרי שאמרנו את זה, החוק מותיר פתח לביטול הסכם גם עבור חוזים שכבר נחתמו, וזאת בתנאי שקיימת אחת מהעילות הבאות לביטול ההסכם: תרמית, הטעיה, חוסר תום לב, חוסר רצון, עושק או כפייה. אם יכול אחד הצדדים להוכיח כי חתימתו על ההסכם נעשתה תחת אחד התנאים הללו, ייתכן שיוכל לשכנע את בית המשפט לבטל את ההסכם כליל.

לעניין שינוי הסכם, שינוי הסכם זוגיות דורש הסכמה של שני הצדדים לשינוי המבוקש. ללא הסכמת שני הצדדים לא ניתן לשנות את ההסכם, ונדרשת פנייה לבית המשפט, שוב, עם יכולת להוכיח את אחת העילות שפירטנו לעיל כעילה מספקת לשינוי ההסכם.

הפרת הסכם זוגיות

הפרת הסכם זוגיות יכולה להתבצע באמצעות ביצוע פעולות “מאחורי הקלעים” וללא ידיעת בן הזוג, המיועדות לקבע בעלות על נכס או ממון בניגוד לאמור בהסכם הזוגיות. פעולות אלה יכולות לכלול חתימה על חוזים ורכישת נכסים ללא ידיעת בן הזוג, צבירת רכוש והון ללא ידיעת בן הזוג.

מן הסתם, הפרה כזאת צריכה תחילה להתגלות על מנת שתיחשב הפרה, אך מרגע שנתגלתה, קיימת עילה לבן הזוג השני לתבוע את חלקו באותו ממון ורכוש שהושגו בניגוד לקבוע בהסכם הזוגיות.

לסיכום

כל פעולה סביב הסכם זוגיות, החל מעריכת ההסכם, דרך אישורו בבית המשפט וכלה בבקשה לשנותו, לבטלו או להיאבק סביב הפרת ההסכם, רצוי שיבוצע בליווי עורך דין המתמחה בתחום של ענייני משפחה. עורך הדין יוודא כי לשון ההסכם עולה בקנה אחד עם החקיקה ועם הפסיקה הקיימת, ויסייע לצדדים לאכוף את ההסכם בשעת הצורך, או להגיע להסכמות חדשות כשאלו נדרשות וכאשר שני הצדדים מביעים נכונות להגיע אליהן.