בעידן המודרני, נפתחות בפנינו אפשרויות חדשות שלא היו קיימות קודם לכן גם בנושאי משפחה וזוגיות. אחת האפשרויות הללו היא האפשרות להביא ילד לעולם במסגרת הסכם הורות משותפת שאינה כרוכה במערכת זוגית כלשהי. בני הזוג מתחברים לצורך הבאת ילד לעולם בלבד, אך אינם מקיימים קשר זוגי. למי זה נכון? מהו הסכם הורות משותפת? מדוע חשוב מאוד לגבש הסכם כזה עוד בטרם ניגשים למשימה של הבאת הילד לעולם? כל התשובות בשורות הבאות.

מהי הורות משותפת ולמי זה מתאים?

העידן המודרני מביא איתו תופעות שלא היו ידועות קודם לכן, ואחת התופעות האלה באה לידי ביטוי בנשות קריירה שאינן מעוניינות להכיר בן זוג, להקים משפחה או להביא ילד לעולם בטרם ייצבו את הקריירה שלהן. נשים אלה עשויות לגלות מהר מאוד שגיל הפוריות שלהן הולך ונעלם והן טרם הצליחו להכיר בן זוג איתו תוכלנה להביא ילדים לעולם.

במצב זה, עומדת לרשותן האפשרות להביא ילד לעולם במסגרת הסכם הורות משותפת. גבר ואישה החוברים יחד בכדי להביא ילד לעולם ללא קשר זוגי. מודל זה יכול להתאים לכל אישה מכל סיבה שהיא, והוא אינו ייחודי אך ורק לנשות קריירה. הבחירה באפשרות זו יכולה להיות מתוך אילוץ שנובע מגיל מאוחר והיעדר זוגיות יציבה, או מתוך בחירה חופשית לגדל ילד באופן עצמאי.

יחד עם זאת, במעמד קבלת ההחלטה על הבאת ילד לעולם במסגרת הורות משותפת, ממוקדים הגבר והאישה בדרך כלל בתקווה ושמחה ואינם לוקחים בחשבון את ההשלכות השליליות שעלולות להיות כרוכות במהלך כזה. חשוב מאוד לחשוב על כל ההיבטים של המהלך, להתייעץ עם עורך דין משפחה וגם לגבש הסכם הורות משותפת מראש.

מה כולל הסכם הורות משותפת?

הסכם הורות משותפת יכול לכלול כל סוגיה שבוחרים בני הזוג להסדיר ביניהם מראש, בטרם הבאת הילד המשותף לעולם שלא במסגרת זוגית. יחד עם זאת, הסכם זה חייב לכלול לפחות את חמשת המרכיבים המרכזיים הבאים:

משמורת ילדים

משמורת ילדים קובעת למעשה מה יהיה מקום מגוריו העיקרי של הילד, ועם איזה הורה ישהה הילד את רוב זמנו. ישנם הורים המעוניינים במשמורת משותפת ושוויונית, בעוד אחרים עשויים להעדיף משמורת מלאה או לחילופין לא מעוניינים במשמורת כלל. במידה והמשמורת ניתנת להורה אחד בלבד, יש לקבוע הסדרי ראייה המפרטים את זמני השהות של הילד עם כל הורה ואת התנאים לקיום ההסדר.

מזונות ילדים

מזונות הילדים הוא החלק בו מצוין האופן בו מחולקות הוצאות גידול הילד בין ההורים.

הוצאות אלה יכולות להיות מחולקות בצורות שונות בהתאם למשמורת על הילד, ובהתאם למסוכם בין ההורים. במקרה של משמורת משותפת, סביר להניח כי אין צורך בתשלום מזונות למעט הוצאות משותפות כמו חינוך ובריאות, כשכל צד אחראי על מימון הילד כאשר הוא שוהה אצלו. במשמורת מלאה של אחד ההורים, סביר שההורה השני יסייע לו בתשלום ההוצאות החלות עליו לאור השהות הרבה של הילד אצלו.

במסגרת סעיף זה יש לקבוע גם את מועד העברת התשלום, הצמדה למדד וכל התנאים האחרים לתשלום המזונות.

חינוך וערכים

בפרק זה של ההסכם יכולים ההורים לקבוע קווים מנחים וקווים אדומים מבחינת חינוך וערכים שיינתנו לילד. כך למשל, יכולים ההורים לקבוע כי הילד ילמד בבית ספר חילוני או לחילופין בבית ספר דתי בלבד, וכי לשניהם תהיינה זכות החלטה בהכרעות חינוכיות חשובות בחייו וכל היבט אחר שרואים ההורים כי נכון להסכים עליו מראש ביחס לחינוך הילד.

יישוב מחלוקות

הסכם הורות משותפת הוא הסכם רואה פני עתיד, קרי הסכם שצריך לצפות את העתיד שנים רבות קדימה, ובהתאם לכך לקבע הסכמות בנקודת הזמן הנוכחית. העניין הוא שמה שנראה לנו היום, עשוי להשתנות בעוד מספר שנים, ובמקרה כזה עלולות להיווצר מחלוקות בין ההורים.

על כן, חשוב לקבע בהסכם מנגנון מוסכם ליישוב מחלוקות, ובכלל זה גישור, בוררות של עורך דין משפחה או של כל דמות אחרת המוסכמת על שני ההורים.

רצון הילד

מאחר וכאמור, הסכם הורות משותפת נחתם בנקודת זמן אחת אך תקף למשך שנים רבות קדימה, חשוב מאוד להשאיר גם לילד שייוולד מקום בהכרעות שלוקחים ההורים עבורו שנים רבות קדימה. במסגרת ההסכם יש להכפיף את ההסכמות לרצון הילד ובלבד כי רצונותיו הם סבירים. ניתן לעגן מעורבות של איש מקצוע מתחום הפסיכולוגיה בהיבט זה, ולתחום את העניין בגיל הילד.

מתי נכון לחתום על הסכם הורות משותפת?

המניעים לחתימה על הסכם הורות משותפת יכולים להשתנות מאוד ממקרה למקרה, וכך גם האינטרסים ויחסי הכוחות בין שני ההורים המיועדים.הסכם טוב הוא הסכם שנחתם כאשר לא קיימת כל מחויבות בין הצדדים.

כאשר קיימת מחויבות כזאת, נוצר חוסר איזון בין הכוח של שני הצדדים, באופן שמאפשר לצד אחד לנצל את הכוח בכדי להגיע להסכם טוב יותר עבורו.מן הדברים עד כה, אפשר להבין שהמועד הנכון ביותר לחתום על הסכם הורות משותפת הוא ברגע שמתקבלת ההחלטה לבצע את המהלך, ולפני ביצועו.

מרגע שהמהלך בוצע, קרי האישה נכנסה להריון, לא ניתן עוד להחזיר את הדברים לאחור, כשבאופן מעשי הכוח נמצא אצל האישה. על כן, לטובת שני הצדדים ולטובת הילד שייוולד אל עולם בו יאירו לו פנים שני הוריו ולא רק אחד מהם, חשוב ונכון לערוך ולחתום על הסכם הורות משותפת לפני שעשיתם כל צעד מעשי בעניין.

מתי נכון לחתום על הסכם הורות משותפת?

התשובה היא בהחלט כן. הסכם הורות משותפת דומה פעמים רבות להסכם גירושין בו נקבעים משמורת הילדים, מזונות הילדים ונושאי חינוך. הסכם הורות משותפת מחייב היכרות עם הנושאים הנדונים בו, ועבור רובם המכריע של האנשים מדובר כמעט בשפה זרה. גם אם אתם מרגישים שאתם שולטים בחומר, שאתם יודעים בדיוק מה חשוב לכם ושאתם יודעים על מה אתם צריכים להתעקש ועל מה לעמוד, האמת היא שאתם לא יודעים.