גירושין בהסכמה – כשמם כן הם, גירושין המבוססים ומבוצעים על בסיס הסכמות שמגיעים אליהן הצדדים ביניהם, ללא צורך בהתערבות של ערכאה משפטית כלשהי. במסגרת התהליך, על הצדדים להגיע להסכמות בענייני הגט, חלוקת הרכוש, משמורת הילדים, הסדרי ראייה ומזונות. התוצר הסופי של גירושין בהסכמה הוא הסכם גירושין חתום ומאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה. מדוע נחשב מסלול הגירושין בהסכמה למסלול הטוב ביותר, ואיך נכון לעשות אותו? על כך בשורות הבאות.

מהם גירושין בהסכמה?

תהליכי גירושין שונים יכולים להתנהל ולהסתיים בצורות שונות, בהתאם לאישיות ולמצב הרגשי של כל אחד מהצדדים לגירושין. ישנם מקרים בהם הצדדים לגירושין אינם מסוגלים להגיע להסכמה על אף נושא, באחרים הם מצליחים להגיע להסכמות מסוימות אך בנושאים מסוימים הם פשוט לא מוכנים להתפשר, ובאחרים הם מצליחים להגיע ביניהם להסכמה מלאה על כל מרכיבי הגירושין.

חשוב להבין כי גירושין בהסכמה הוא תהליך ולא נקודת מוצא. נקודת המוצא של התהליך יכולה להיות כזאת שאין בה הסכמות או שישנן הסכמות חלקיות בין הצדדים, אך לאורך התהליך, בין ביניהם ובין בסיוע של עורך דין משפחה, מגשר או גורם מקצועי אחר, מצליחים הצדדים להגיע להסכמות בכלל הנושאים.

בתום תהליך של גירושין בהסכמה מגבשים הצדדים הסכם גירושין העוסק בכל הסוגיות הרלוונטיות, קרי מתן גט, חלוקת רכוש, מזונות ילדים, משמורת ילדים והסדרי ראייה. בהסכם הגירושין יכולים הצדדים להכניס סעיפים בנושאים נוספים, אך יש לוודא כי עולה הדבר בקנה אחד עם התקנות והחוקים. לאחר שגובש, מועבר ההסכם לאישור בית המשפט לענייני משפחה, ורק לאחר קבלת אישור זה, הופך ההסכם לפסק דין ומקבל תוקף משפטי.

כיצד מגיעים להסכמות בין הצדדים?

יכולת הצדדים להגיע להסכמות ביניהם תלויה מאוד באישיות של כל אחד מן הצדדים ובמצב הנפשי בו הם שרויים. גירושין הוא תהליך קשה מאוד, בו חווה כל צד תחושה של כשלון אישי, אכזבה, אשמה והאשמה, ולעיתים גם יצר נקמה ועשיית רע. עם המשקעים האלה צריכים הצדדים לשבת אל שולחן המשא ומתן ולהגיע להסכמות בנושאים שברומו של עולם: הילדים שלהם, הכסף שלהם והרכוש שלהם.

כפי שניתן להעריך, לא מדובר כלל בסיפור פשוט, ולכן התנאי ההכרחי להגעה להסכמות בתהליך הגירושין הוא היגיון. גירושין בהסכמה יכולים להתרחש אך ורק כאשר הצדדים שניהם, נוהגים בצורה הגיונית, אינם באים בדרישות לא הגיוניות מתוך מניעים רגשיים ויצריים, ומקפידים לשמור מול עיניהם את המטרה הסופית: השלמת תהליך הגירושין עם מינימום פגיעה בילדים ובמינימום עלויות מיותרות.

אחד המכשולים הגדולים ביותר להגעה להסכמות עצמאיות בתהליכי גירושין הוא מכשול הידע. הצדדים אינם יודעים מה מגיע להם, מה נהוג, מה מקובל, מה הגיוני לבקש ולדרוש ומה לא, מה אחריותם בגירושין על פי החוק וכן הלאה. כך למשל, לו היה הצד משלם המזונות יודע מהם המזונות הריאליים הנפסקים בבית המשפט, ייתכן והיה מעדיף להגיע לפשרה המוצעת לו, על אף שהיא נראית לו גבוהה, וזוהי רק דוגמא אחת.

מעורבות של איש מקצוע

בהמשך למה שתיארנו לעיל, בתהליך של גירושין בהסכמה יש בהחלט מקום לשקול מעורבות של איש מקצוע בדמותו של עורך דין משפחה או מגשר. אין בכך כדי לומר ששני צדדים אינם מסוגלים להגיע להסכמות באופן עצמאי ללא סיוע של איש מקצוע, אלא שבמקרים רבים דווקא מעורבותו של איש המקצוע היא שמאפשרת את ההגעה להסכמות. כמו כן, מאחר והסכם הגירושין חייב לקבל אישור של בית המשפט על מנת שיהיה תקף משפטית, חשוב לוודא כי הסכמות אלה עולות בקנה אחד עם התקנות והחוקים, ולשם כך דרושה מעורבות של איש מקצוע משפטי.

שימו לב לכך, שמעורבותו של איש המקצוע המתאים היא אינה מעורבות בצד הפסיכולוגי, ותפקידו הוא לאו דווקא לפשר בין הצדדים, אלא בעיקר להסביר לצדדים מה סביר ומה לא סביר עבורם. במרבית המקרים, הסבר כזה מפי איש מקצוע הוא מספיק בכדי לחצוב בחומות המשקעים והרגשות ולהכניס היגיון בצדדים.

היתרונות של גירושין בהסכמה

לגירושין בהסכמה ישנם מספר יתרונות חשובים, שגם זוגות הנמצאים בסכסוך עמוק וקשה אינם יכולים להתעלם מהם. הבחירה במסלול זה של גירושין, אם אינה מבוססת על רצון לסיים בטוב, יכולה בהחלט להסתמך על חבילת היתרונות הללו, שלא ניתן להתעלם ממנה:

חיסכון בעלויות

עלות ניהול מאבק משפטי בבית משפט יכולה להגיע לכדי עשרות אלפי שקלים עבור כל צד למאבק. עלויות אלה קשורות במימון ליווי, ייעוץ וייצוג עורך הדין, באגרות למיניהן ולעיתים גם בפסיקת הוצאות משפט. גירושין בהסכמה יכולים להגיע לכדי השלמה בעלויות מזעריות של אגרת אישור ההסכם בבית המשפט. במידה ובני הזוג מעוניינים לערב עורך דין אישי או משותף, עלות עורך הדין לצורך גיבוש ההסכם נמוכה לאין שיעור מעלותו לצורך ניהול מאבק משפטי.

חיסכון בזמן

ניהול תהליך גירושין בבית משפט יכול להימשך חודשים ארוכים ולעיתים גם שנים. בהליך משפטי יש צורך באיסוף ראיות, הגשת מסמכים וכתבי תביעה והגנה ועוד שורה של רכיבים פרוצדורליים שדורשים זמן. בית המשפט קובע דיונים במרווחים של חודשים קדימה, ולעיתים דיונים אלה נדחים מעת לעת. על מנת לתת פסיקה בענייני משמורת ומזונות, מערב בית המשפט חוות דעת מקצועית של גורמי רווחה, ואלו יכולים לעיתים לעכב את ההליך המשפטי בחודשים ארוכים עד שהם מתפנים לטפל בתיק מתוך עשרות ומאות תיקים בהם הם מטפלים. גירושין בהסכמה יכולים להגיע לכדי השלמה בתוך שבועות עד חודשים בודדים, תוך שהם מתנהלים בצורה רגועה ושלווה ללא לחץ של זמן.

חיסכון בעוגמת נפש

הליך גירושין הוא הליך שכרוך בעוגמת נפש ואי אפשר להימלט מכך. יחד עם זאת, את עוגמת הנפש הזאת אפשר לשמור על אש קטנה ואפשר להביא אותה לממדים קשים במיוחד. בהליך משפטי בערכאות משפטיות אתם יכולים להיות בטוחים שתחוו עוגמת נפש רבה, ולא משנה אם אתם הגבר או האישה במאבק. בהליך משפטי תהיו כפופים לכוח גדול מכם, שלא תמיד מבין אתכם ולא תמיד פוסק לטובתכם. בעיקר תחוו מצב של חוסר וודאות לגבי העתיד לבוא.

בתום ההליך, יכול צד אחד לצאת בטוב בעוד שהצד השני יצא ברע מהפסיקה, מה שיבטיח עוגמת נפש רבה לעוד שנים ארוכות, לא רק לצד “שהפסיד” בהליך, אלא לשני הצדדים, ובמיוחד לילדים. גירושין בהסכמה הוא מסלול בו אתם מפעילים יותר את הצד המתחשב שלכם, שמביא אתכם האחד לקראת השני, ובכך חוסכים המון עוגמת נפש עכשיו ובעתיד.

מתן ביטוי למצבם האמיתי של בני הזוג

בני זוג בהליך גירושין מכירים זה את זה היטב, יודעים מהן המגבלות הכלכליות של כל אחד, מהי מערכת היחסים של כל אחד עם הילדים ומה היה חלקו של כל אחד בקשר הזוגי והמשפחתי. כאשר בוחרים באפשרות של ניהול מאבק משפטי בערכאות משפטיות, מוותרים למעשה על כל ההיכרות הזאת, ומותירים את ההחלטה לבית משפט, שפעמים רבות יכול לפסוק נגד כל היגיון כלכלי ו/או אישי שהכירו הצדדים במהלך הזוגיות שלהם.

כאשר אתם בוחרים באפשרות של ניהול גירושין בהסכמה, אתם נותנים ביטוי גם להיכרות שלכם זה עם זה, יודעים היכן אפשר ללחוץ יותר והיכן לא נכון ללחוץ ויודעים גם איך לסיים את העניין מבלי לגרום נזק משמעותי לילדים.

טובת הילדים

הנפגעים המרכזיים בכל הליך גירושין הם ללא ספק הילדים, שנאלצים לראות את שתי הדמויות החשובות בחייהם מתקוטטות ביניהן. הדבר הטוב ביותר שאתם יכולים לעשות לטובת הילדים שלכם הוא להראות להם שעל אף הפרידה, אתם תמשיכו להיות חברים ואולי אף תקפידו לבצע פעילויות משפחתיות משותפות מעת לעת. לגישה כזאת יש את היכולת לנטרל את כל ההשפעות השליליות של הגירושין על ילדיכם. בחירה בגירושין בהסכמה היא ללא ספק התחלה מצוינת, שהיא לכשעצמה יכולה לחסוך לילדים המון עוגמת נפש וצער גם לאורך תהליך הגירושין וגם שנים לאחר מכן.