בניגוד למרבית הסוגיות הנדונות במסגרת דיני משפחה, אלימות במשפחה היא אינה עבירה אזרחית אלא עבירה פלילית לכל דבר ועניין. עבור מרביתנו, מעוררים מקרים של אלימות במשפחה רגשות קשים של זעזוע וחוסר אמונה, מהיכולת של בן משפחה אחד להפעיל אלימות כנגד בן משפחתו, אך מקרים של אלימות במשפחה אכן מתרחשים, והם יכולים להתרחש ברמות שונות שלעיתים אפילו קורבן האלימות, אינו מודע לאלימות המופעלת נגדו. מהי אלימות במשפחה ומה ניתן לעשות? על כך בשורות הבאות.

אלימות במשפחה

כשמה כן היא, אלימות במשפחה היא אלימות המופעלת על ידי בן משפחה אחד כנגד בן משפחה אחר. בניגוד לתפיסה הרווחת, אלימות במשפחה יכולה להופיע בכמה צורות ולא רק בצורתה הפיזית:

  • אלימות פיזית – הכאה, הפעלת כוח מופרז, הטלת אימה פיזית, גרימת כאב פיזי, פציעה ואפילו גרימת מוות
  • אלימות מילולית – השפלה, העלבה, הפחדה והטלת אימה באמצעות מילים וצעקות, פגיעה מילולית מתמשכת ושיטתית
  • אלימות מינית – כפיית מעשים מיניים ו/או מגונים, ניצול מיני, אונס או הטרדה מינית, באופן חד פעמי או מתמשך
  • אלימות כלכלית – מניעת אמצעים כלכליים לקיום עצמאי, מניעת צרכים באמצעות הגבלת כסף, שליטה מוחלטת בכלכלת הבית והמשפחה בניגוד לרצון בן/בני המשפחה האחרים וניצול כלכלי
  • אלימות נפשית – התעללות נפשית, גרימת חוסר אונים חמור, ניצול כוח ועמדה וגרימת פגיעה נפשית מתמשכת

סוגים שונים אלה של אלימות במשפחה יכולים לבוא לידי ביטוי כל אחד בפני עצמו, ותוך שילוב של כמה סוגים במקביל. אלימות במשפחה נחשבת לעבירה קשה, לא רק ברמה המשפטית אלא גם ובעיקר ברמה האנושית והמוסרית. המדובר באלימות המופעלת נגד הקורבן על ידי האדם הקרוב לו ביותר, ובתוך המסגרת שאמורה לספק לו את ההגנה הטובה ביותר – ביתו ומשפחתו. למעשה, אדם הסובל מאלימות במשפחה מאבד את מבצרו האחרון בעולם ואין לו עוד היכן ומתי להרגיש בטוח ומוגן.

כיצד ניתן להתמודד עם אלימות במשפחה?

אחת הבעיות הקשות בהתמודדות עם אלימות במשפחה היא הקירבה בין הגורם שמפעיל את האלימות ובין הקורבן שלה. במקרה של אלימות במשפחה קיים קושי מובן של הקורבן להתלונן על קרוב משפחתו שמפעיל את האלימות, ובמקרים רבים אף קושי לזהות את התנהגותו כאלימות שאינה לגיטימית.

התנאי הראשון, אם כן, להתמודדות עם אלימות במשפחה, הוא לזהות את האלימות ולהביא אותה לידיעתו של גורם אכיפה, או לידיעת כל גורם חיצוני למשפחה שיכול להעביר את זה הלאה. פעמים רבות, אלימות במשפחה מתגלה על ידי יועצות בית ספר, רופאים או שכנים שנחשפים לאלימות או לתוצאותיה, ומאלו מצופה לדווח לרשויות החוק, וכן אכן קורה במרבית המקרים, אם כי לא בכולם. הדרך הנכונה והבטוחה להתחיל את ההתמודדות עם אלימות במשפחה היא, אם כן, להגיש תלונה במשטרה, וזו תניע שורה של כלים העומדים לרשותה בכדי להתמודד עם הבעיה.

מעצר הגורם האלים

מרגע שנודע לרשויות האכיפה על קיומה של אלימות במשפחה, עומדות לרשותן כמה וכמה כלים להתמודדות עם הבעיה. במקרה של סכנה ממשית לקורבן האלימות, יכולים גורמי האכיפה לעצור את הגורם האלים ל-24 שעות, במהלכן יהיה עליהן לאסוף ראיות לקיום האלימות על מנת לדרוש את המשך המעצר בבית המשפט.

צו הגנה

קורבן לאלימות במשפחה יכול להגיש בקשה לבית המשפט, להוצאת צו הגנה. צו הגנה הוא כלי המוענק לבית המשפט מכוח החוק למניעת אלימות במשפחה, וכולל בתוכו שורה של מגבלות על הגורם האלים, ובעיקרן הרחקה ממקום מושבו/ מגוריו/ שהותו/ עבודתו של הקורבן, איסור נשיאת נשק ועוד.

צו למניעת הטרדה מאיימת

צו למניעת הטרדה מאיימת הוא צו הניתן במגוון רחב של מקרים בהם מרגיש אדם מוטרד ברמה המאיימת עליו, והוא אינו ייעודי אך ורק למקרים של אלימות במשפחה. במסגרת צו זה יכול בית המשפט לאסור על הגורם האלים ליצור קשר עם הקורבן, להטריד אותו בכל דרך שהיא, להתקרב אליו/ למקום עבודתו/ לביתו/ לבית ספרו עד כדי מרחק מסוים ומוגדר או לשאת עליו נשק.

שני הצווים יכולים להינתן במעמד צד אחד, ללא נוכחות של הגורם האלים, וזאת מסיבות מובנות של הצורך במיידיות הצו. יחד עם זאת, לאחר צו ראשוני, יש לקיים בתוך שבוע דיון במעמד שני הצדדים על מנת לבחון את הארכת הצו או ביטולו. בשני המקרים, מדובר בפגיעה קשה של הצו בזכויות הפרט של אדם, ולכן בית המשפט עשוי לתת צו ראשוני זמני, אך בהמשך הדרך יבחן את הדברים יותר לעומק בטרם יאריך אותו.

מסיבות אלה חשוב מאוד שאת התהליך ילווה עורך דין משפחה מוסמך, שמכיר את כל הכלים האכפתיים שניתן להפעיל ואת הפרוצדורות המשפטיות הנדרשות להפעלתם.

התמודדות מחוץ למישור המשפטי

מקרים של אלימות במשפחה הם מקרים קשים שבדרך כלל מותירים את האדם מהרחוב פעור פה. קשה לאדם הסביר להבין כיצד יכול בן משפחה לפגוע באדם הקרוב לו ביותר, וקשה לו גם להבין כיצד יכול קורבן אלימות במשפחה לסבול את אותה אלימות במשך שנים מבלי לפנות לקבלת עזרה מהגורמים המוסמכים.

בתוך העולם של אלימות במשפחה, לצד מקרים רבים שנובעים מרוע ועבריינות טהורה, ישנם לא מעט מקרים של אדם הסובל מקושי נפשי או מהפרעות אישיות הגורמות לו להפעיל אלימות נגד הקרובים לו ביותר. אין בכך כמובן, בכדי לבטל את אחריותו הפלילית למעשיו, אך יש בחלט מקום לבחון שיקום של הגורם האלים, ובמקרים מסוימים אף כתחליף לסנקציה פלילית.

בסופו של דבר, צריך לזכור שמדובר במשפחה אחת והמטרה האולטימטיבית היא להחזיר את הבטחון לכל בני המשפחה, ולהמשיך לקיים חיי משפחה תקינים. לא ניתמם – לא בכל המקרים זה אפשרי, וישנם מקרים רבים בהם גמר אומר הגורם האלים לפגוע בקורבן בן משפחתו. במקרים אלה יופעלו נגדו סנקציות פליליות קשות, והקורבן אף עשוי להידרש לנקוט בצעדי הגנה כמו כניסה למעון לנשים מוכות, או העברת הילדים למשפחת אומנה, אך ישנם מקרים רבים בהם בהחלט ישנו מקום לתיקון, בכפוף לטיפול פסיכולוגי ומשפחתי ובליווי גורמי הרווחה המתאימים, עד להחזרת הבטחון לבני המשפחה.

נוכחות של עורך דין משפחה – חובה

הטיפול באלימות במשפחה הוא טיפול מורכב שדורש גם פעולות מיידיות, גם שימוש בכלים אכפתיים מסוגים שונים, גם מעורבות של גורמי רווחה וגם יכולת להוכיח את ההתנהגות האלימה. למעשה, היכולת להוכיח את ההתנהגות האלימה היא תנאי הכרחי על מנת שקורבן האלימות יוכל לעשות שימוש בכל הכלים העומדים לרשותו, ויש לא מעט כאלה.

בהיבט זה, חשוב להבין שעד כמה שהגורמים יכולים להזדהות עם הכאב והצער של הקורבן, הם חייבים לראות ראיות שאכן מתקיימת אלימות על מנת לפגוע בזכויות היסוד של החשוד באלימות. בדיוק מהסיבה הזאת, חשוב מאוד שאת תיק האלימות ילווה עורך דין משפחה מוסמך, בעל היכרות והתמחות בתחום של אלימות במשפחה, קודם כל בשביל לספק לקורבן את ההגנה הטובה ביותר שניתן לספק לו, ושנית בכדי להבין את התיק לכדי בירור אמת, בין שבמטרה להחזיר את חיי המשפחה אל התלם ובין שבמטרה למנוע את המשך מעשי האלימות ולהעניש את הגורם האלים.